13 jaar oude meevaller van 1 miljard voor Intel

Wanneer bekend wordt dat een ‘dader’ na een jarenlange gevangenisstraf alsnog onschuldig blijkt te zijn, dan roept dat veel verbazing en vragen op. ‘Hoe kon het zo mis gaan?’ Die verbazing zie ik echter niet in het verschiet liggen nu bekend is geworden dat een miljardenboete die Intel in 2009 door de EU-commissie opgelegd kreeg, na dertien jaar alsnog geseponeerd is. Behalve zwetende advocaten en stapels (digitale) dossiers is de nasleep van een onterecht opgelegde boete natuurlijk ook geenszins te vergelijken met een onterechte opgelegde gevangenisstraf. De vraag hoe het zo mis kon gaan is, hoewel ook met een andere lading, wel.

AMD jarenlang benadeeld?
De zaak van Intel stamt dus uit 2009. Destijds werd de chipfabrikant na een uitgebreid onderzoek veroordeeld voor het jarenlang – tussen 2002 en 2007 – bewust benadelen van concurrent AMD. Intel deed dat door computerfabrikanten, waaronder HP, Dell en Lenovo, te trakteren op kortingen en andere voordelen, mits zij zouden besluiten al hun x86-processoren van Intel af te nemen. Daarnaast betaalde Intel ook een distributeur van computers om ervoor te zorgen dat die alleen computers met ‘Intel Inside’ zou verkopen.

Al met al lijkt dit een typisch geval van oneerlijke concurrentie. Zo dacht ook de toenmalige onderzoekscommissie van de EU. Daarom werd Intel dan ook een boete van ruim 1 miljard euro opgelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *